Basis crème
Een basis crème, is een crème die geschikt is voor algemene doeleinden. Je kan deze aanvullen met etherische olie om het een doel en wat geur te geven. Crème is zachter om te smeren en trekt beter in de huid dan zalf, dit komt door de toevoeging van water (het lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water, waardoor dit ook beter door de huid opgenomen wordt). De basis voor crème is olie, water en etherische olie. Omdat water en olie niet mengen is er een emulgator nodig. Emulgator kan bestaan uit een vloeistof, poeder of korreltjes en deze zorgt ervoor dat water en olie gemengd worden. Gebruik je dit niet dan zal je zien dat met de tijd de olie bovenin komt te liggen.
De waterfase kan bestaan uit bronwater/ gedestilleerd water of een bloesemwater/ hydrolaat. Nooit kraanwater gebruiken.
Doordat er water in crème zit is deze niet lang houdbaar, vaak aan te raden om deze in de koelkast te bewaren. Er kan voor de houdbaarheid conserveermiddel aan toegevoegd worden, aan te raden is om dit bij het eindproduct te doen. Er zijn verschillende soorten conserveermiddel te koop, ook op basis van planten. Zelf gebruik ik Biokons, dit is een plantaardig conserveermiddel en verlengt de houdbaarheid van een crème met 6 maanden.
Voor een basiscrème kan je bronwater of gedestilleerd water gebruiken, maar bijvoorbeeld ook rozenhydrolaat. Deze laatste is gemaakt van rozenbaadjes (van de bloem) en is een restproduct van het maken van etherische olie van rozen. Het voordeel hiervan is dat rozen een goede werking op de huid heeft, het is verzorgend, hydraterend en het ruikt ook nog eens lekker.
Om een crème te maken heb je naast de ingrediënten de volgende spullen nodig:
- fornuis of kookplaat
- 2 pannen met water
- 2 kleinere pannen of smeltpannetjes
- 2 roerstaafjes (bij voorkeur glas)
- keukenweegschaaltje, liefst 1 die 2 decimalen achter de komma weegt
- 4 bakjes om de ingrediënten in af te wegen
- potje om de crème in te bewaren
Hieronder een paar recepten met verschillende volumes en met verschillende emulgatoren. Ik gebruik in de voorbeelden lamecreme en tegomuls. Lamecreme is goed bij een droge huid en zorgt ook voor extra hydratatie, andere eigenschap van deze emulgator is dat het al een verdikkende werking heeft waardoor je minder bijenwas hoef te gebruiken. Tegomuls kan je gebruiken bij een normale tot vette huid.
Voor een potje van 45 gram:
- 5 gr. Lamecreme
- 20 gr olie
- 40 gr water of hydrolaat
- 2-3 gram bijenwas Afhankelijk hoe stevig je de crème wil hebben, kan eventueel ook zonder bijenwas omdat lamecreme ook verdikkende werking heeft.
Voor een potje van 120 gram:
- 6-12 gr (5 of 10%) lamecreme
- 30 gr. olie
- 112,5 gr water of hydrolaat
- 3-6 gram bijenwas afhankelijk van stevigheid crème, kan eventueel ook zonder bijenwas omdat lamecreme ook verdikkende werking heeft.
Voor een potje van 45 gram:
- 1 gr. Tegomuls
- 20 gr basisolie of maceraat
- 40 gr hydrolaat – water
- 3 gr bijenwas
Voor een potje van 120 gram:
- 7,5 gr. tegomuls
- 30 gr basisolie of maceraat
- 112,5 gr hydrolaat – water
- 6 gram bijenwas
Om de crème te maken zet je de pannen met water op het vuur (of de kookplaat) en zet de kleinere pannen (of smeltpannetjes erin). Je maakt het op de au bain marie manier. In de ene pan doe je de olie, bijenwas en emulgator. Dit laat je smelten tot het 1 vloeibare vloeistof is geworden. Tussendoor regelmatig roeren, zodat alles goed door elkaar gemengd wordt. Als het helder is, dan doe je in de andere pan het water en verwarmt dit tot het dezelfde temperatuur heeft als de olie. Als het water en de olie dezelfde temperatuur heeft dan kan je voorzichtig het water bij de olie doen. Doe dit met kleien beetjes tegelijk en blijf ondertussen roeren. Als al het water erbij zit, even goed doorroeren en daarna kan het in het potje waarin je de crème wil bewaren.
Wil je etherische olie toevoegen? Hou dan 2-5 % aan van de hoeveelheid crème. Deze kan je toevoegen als de crème klaar is en afgekoeld tot 35-40 graden, roer het goed door (je laat het geheel eerst afkoelen in de pan en doet na toevoegen van de etherische olie pas in het potje). Eventueel kan je ook vitamine E en conserveermiddel toevoegen in deze fase.
Bewaar de crème op een koele plaats in verband met de houdbaarheid, zonder toevoeging van een conserveermiddel is dit gemiddeld 3 weken.