Ik maak gebruik van twee soorten therapieën. Dit zijn (door op de link te klikken wordt je direct doorgestuurd naar de betreffende therapie):
Aromatherapie bij mensen
Aromatherapie bij dieren
Bach Bloesem therapie bij mensen
Bach bloesem therapie bij dieren
Hoe ik dit toepas, kan je lezen op de pagina Consulten. Hieronder zal ik per therapie iets erover uitleggen, wat het is, hoe het gebruikt wordt en hoe ik het in kan zetten bij een cliënt. Voor er sprake is van het inzetten van een therapie is het noodzakelijk dat er voor ernstige problemen contact geweest is met een huisarts / dierenarts of specialist. De therapieën zijn een aanvulling op de huidige behandeling en geen vervanging.
Aromatherapie
Het woord geeft al veel weg, Aroma’s, geuren. Daar draait het bij aromatherapie om. In de Aromatherapie werken we met etherische olie. Een etherische olie – ook wel essentiële olie genoemd – is een olie wat gemaakt is van planten, bloemen of bomen. Via een proces wordt de olie uit de plant gewonnen en dat wordt in flesjes gedaan. Een flesje (goede) etherische olie bevat niks meer dan dan alleen de plant die gebruikt is om de olie van te maken. Dit is ook een reden waarom etherische olie best duur is, er is veel plantmateriaal nodig om de olie eruit te kunnen halen. Hoeveel dit is, is per plant verschillend en de prijs van de olie is hier ook op afgestemd. Om een voorbeeld te geven. Om een pure rozenolie te maken is er 5000 kilo aan rozenblaadjes nodig voor 1 liter olie. Hierdoor is een rozenolie ook èèn van de duurste oliën (€ 200,00 is geen uitzondering voor een flesje van 10 ml).
De etherische olie heeft dezelfde werking als dat je de plant zelf gebruikt. Planten kan je verwerken in een thee, kruidenolie, tinctuur (tinctuur is planten / kruiden die op alcohol gezet zijn), kompressen en nog veel meer. Etherische olie kan je ook op diverse manieren inzetten. We gebruiken deze alleen uitwendig, omdat etherische olie heel geconcentreerd is, vind ik inname niet verantwoord. De diverse manieren om olie in te zetten zijn:
- Massage olie: hierbij gaan er een paar druppels etherische olie in een draagolie. Een draagolie is een vette olie die gebruikt kan worden om op de huid te smeren. Hierbij zijn de bekendste olijfolie of zonnebloemolie, zo zijn er meer olies die gebruikt kunnen worden.
- Oliebrander: veel mensen zijn hier wel bekend mee, dit is een voorwerp waarin je onderin een theelichtje zet en daarboven is een bakje wat je kan vullen met water en een paar druppels etherische olie. Nadeel is dat je in de gaten moet houden of er nog genoeg water in het bakje zit voor het theelichtje opgebrand is en het is niet aan te raden om dit onbeheerd te laten, zeker als er huisdieren of kleine kinderen rond lopen.
- Diffuser: dit is een apparaat wat op stroom werkt. Dit kan zijn met een stekker, maar er zijn ook oplaadbare. In het apparaat zit een houder waar je water in kan doen en daarin gaan een paar druppels etherische olie. Net als bij een luchtverfrisser sprayt de diffuser om een bepaalde tijd een stukje uit, waardoor het aroma de kamer in komt. Bij een hoop diffusors is het in te stellen om de hoeveel tijd deze sprayt. Voordeel doordat het met koud water werkt hoef je er niet bij te blijven en als het water op is, stopt het ook met sprayen. Deze manier kan het veilig gebruikt worden bij mens en dier, jong en oud.
- Zalfjes en Crèmes: er kunnen zalven en crèmes kunnen gemaakt worden voor een specifieke aandoening (bijvoorbeeld wonden, eczeem, etc.). De zalf wordt gemaakt van plantaardige ingrediënten, hier kan soms een dierlijk product inzitten zoals honing of bijenwas waarbij de ingrediënten afgesteld worden voor het doel van de zalf of crème en ook hierin gaan dan een paar etherische olie druppels in.
- Lotions, shampoo, badschuim etc.: naast bovenstaande kan je etherische olie ook toevoegen aan lotions, shampoo etc. Als hiervan gebruik wordt gemaakt dan zal het per product afgestemd zijn op de klacht van de cliënt
Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om etherische olie in te zetten. Welke methode gebruikt wordt bij de behandeling zal tijdens het consult verteld worden. of er gebruik wordt gemaakt van 1 olie of een mengsel van meerdere wordt na de intake en anamnese (vragenlijst om de klachten duidelijk te krijgen) besloten. In ieder geval zal elk product afgestemd worden op de cliënt en de klacht die behandeld wordt. Deze producten worden door mij zelf gemaakt zodat ik precies weet welke ingrediënten erin zitten. Indien je liever geen dierlijke producten wil gebruiken is er de mogelijkheid om de bijenwas te vervangen voor een plantaardig was. Als er sprake is van honingzalf als basis, dan is dit helaas niet mogelijk en zal er altijd bijenwas en honing (van goede imker kwaliteit) gebruikt worden. Alle ingrediënten zullen van hoogwaardige kwaliteit zijn en op zo’n wijze gemaakt dat het alle geneeskrachtige eigenschappen behouden heeft. Aromatherapie wordt niet gebruikt bij baby’s. Voor jonge kinderen is het ook beperkt. Er wordt altijd gekeken naar bijwerkingen van de olie of dat het in bepaalde gevallen veilig gebruikt kan worden (bijvoorbeeld zwangerschap, hoge – lage bloeddruk, diabetes, ect.).
Aromatherapie en dieren
In het geval van dieren behandel ik voorlopig alleen honden en paarden met aromatherapie. Dit omdat het voor andere dieren nog onduidelijk is wat de werking is en in het geval van katten is het bekend dat er een aantal oliën zijn die door de kat niet goed afgebroken kunnen worden in het lichaam en daardoor meer kwaad dan goed doen. De manieren waarop het ingezet kan worden bij dieren is een diffuser (zorg ervoor dat een dier altijd de ruimte uit kan als het even weg wil van de lucht) of een middel wat op de vacht / huid gesmeerd kan worden. Je kan hierbij denken aan een middel tegen ongedierte, wondjes of een massageolie om een bepaalde plek te behandelen.
Bach Bloesem therapie
Bach Bloesem is een therapie die ontwikkelt is door Dr. Edward Bach (1886 – 1936). Hierbij werd uitgegaan van het principe dat de bloesem van planten en bomen geneeskrachtige eigenschappen hebben en dat deze geneeskracht voornamelijk erin zit als de dauw er nog op ligt. Tijdens zijn leven heeft Dr. Bach in totaal 38 remedies ontwikkelt die onder bepaalde omstandigheden uit de bloesem gehaald worden. Tot op de dag van vandaag worden deze nog steeds op dezelfde manier klaar gemaakt. Er zijn 7 hoofdgroepen bij mensen, waaronder de remedies vallen, elke hoofdgroep heeft diverse remedies die elk hun eigen eigenschappen hebben. Naast de 38 remedies is er nog een rescue remedie, welke in acute noodgevallen ingezet kan worden. Deze remedie wordt ook wel de 39e remedie genoemd, deze laatste heb je in verschillende uitvoeringen, van druppels, spray, zalf, tabletten, etc. voor volwassenen, kinderen en dieren zijn eigen uitvoeringen. Persoonlijk werk ik alleen met de druppels en de spray.
Als er Bach Bloesem ingezet wordt, dan wordt er rekening gehouden met de mentale gesteldheid en emotionele gesteldheid. Op de intake wordt hier verder op ingegaan hoe het in zijn werking gaat. Na de intake en anamnese (en eventueel een checklist) wordt gekeken of Bach Bloesem jou, je kind of huisdier kan helpen ter ondersteuning van je klachten. Er wordt dan een flesje voor je samengesteld met maximaal 5 remedies. Dit flesje is goed voor 2 tot 3 weken en daarna kan er nog een flesje bijgevuld worden. Tijdens een bijvulling wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor een consult voor na 2 weken na de bijvuling, waarin de resultaten bekeken worden. Hierna wordt gekeken of de remedies aangepast moeten worden. Het kan even duren voordat een remedie aanslaat (bij kinderen slaat het vaak sneller aan dan bij volwassen personen). De duur van een behandeling kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de klacht) Bach Bloesem is veilig voor mens en dier, van jong tot oud. Er zijn geen bijwerkingen bij het gebruik van Bach Bloesem en daarom ook veilig te gebruiken naast andere medicijnen / behandelingen en mag ook voor langere tijd ingenomen worden indien nodig. Ik maak geen gebruik van alcohol bij de bereiding van de mixflesjes, dit komt namelijk wel eens voor. De flesjes bevatten altijd een inhoud van 30 ml. Ik maak alleen gebruik van de originele Bach Bloesem remedies, zoals deze door Dr. Bach ontwikkelt zijn. Gebruik is bij een mens is standaard 4 druppels in een glas water en dit 4x per dag herhalen.
Bach bloesem bij dieren
Bach bloesem bij dieren werkt iets anders dan bij mensen. Wel zijn er dezelfde 38 remedies en de rescue (speciaal voor dieren), verkrijgbaar in druppels of spray. Wat echter anders is, is dat bij dieren er geen gebruik wordt gemaakt van de indeling in 7 groepen, dit is omdat deze groepen gebaseerd zijn op de gemoedstoestanden bij mensen. Elke remedie heeft bij dieren een eigen eigenschap, die kan verschillen van de eigenschap bij mensen. Wel slaat een remedie vaak sneller aan bij dieren dan bij volwassen mensen.
Bij dieren is het heel belangrijk dat een eigenaar goed aangeeft wat het probleem is, dieren kunnen nu eenmaal niet zelf praten. Ook dit gebeurd met een intake en anamnese formulier (en eventueel een checklist), eventueel aangevuld met extra vragen die ik als therapeut heb op dat moment. Ook hier krijg je bij de intake te horen hoe alles in zijn werking gaat. Indien ik op locatie kom, zal ik het dier ook observeren op gedrag en lichaamstaal. Omdat het per diersoort verschillend is wat de inname is van het mixflesje (ook hierbij maak ik gebruik van maximaal 5 remedies), krijg je de instructies mee, zowel mondeling als een korte handleiding op papier. Zoals eerder vermeld is de Bach bloesem therapie ook veilig voor alle diersoorten en kan naast een reguliere behandeling door een dieren- / veearts gebruikt worden.
Houdt u er rekening mee dat als u net begonnen bent met de Bach bloesem therapie de klachten in het begin kunnen verergeren. Hoe vervelend dit ook kan zijn, geef het niet op. Ga door met de remedie en overleg het even met mij hoe verder te gaan, het kan zijn dat het nodig is om een aanpassing te doen.