Basis zalf

Een basiszalf is eigenlijk het begin. Je gebruikt basis ingrediënten en eventueel kan je deze aanvullen met etherische oliën. Indien je een zalf wil maken met een maceraat, dan ga je al gerichter te werk en kijk je voor welk gebruik je de zalf wil maken. Meer hierover vind je bij de recepten voor verschillende zalfjes en crèmes.

Om zalf te kunnen maken, heb je een aantal spullen nodig:

  • weegschaaltje, liefst 1 met 2 decimalen achter de komma
  • fornuis of kookplaatje
  • pan met water
  • kleiner pannetje of smeltpannetje (bijvoorbeeld waar chocola in gesmolten wordt)
  • een roerstaafje (zelf gebruik ik er 1 van glas)
  • 2 bakjes om de ingrediënten in af te kunnen wegen
  • potje om de zalf in te bewaren


Hieronder een klein recept voor een basiszalf:

Recept voor een potje van 30 gr.

  • 24 gr. Olie
  • 3 gr. (bijen)Was 

Om een basiszalf te maken gebruik je een basisolie, bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Zorg er altijd voor dat de olie die je gebruikt koudgeperst is, dit is zodat alle werkzame stoffen van de olie behouden zijn in het maken van de olie. Weeg de olie af (in dit geval 24 gram) en weeg 3 gram (bijen)was af. Zet de pan met water op het vuur en plaats de kleinere pan (of smeltpan hierin). Dit is een au bain marie verwarming. Doe de olie en de was in de pan en roer af en toe. Als de was helemaal gesmolten is dan zal je een heldere vloeistof krijgen. De basis is nu klaar. Wil je niks toevoegen dan kan je de vloeistof in het potje gieten waar je de zalf in wil bewaren. Wil je wel nog etherische olie toevoegen of vitamine E dan even af laten koelen tot 35 – 40 graden. Roer de etherische olie en / of vitamine E goed door en giet het geheel in het potje waarin je het wil bewaren. Laat het potje open staan tot de zalf volledig afgekoeld is en dan kan de deksel erop. Je basiszalf is nu klaar. Doe er een leuk etiketje op zodat je weet wat erin zit. 

Bij het gebruik van etherische oliën 2 druppels (gebruik je meer etherische oliën dan van elke olie 1 druppel, wil je 1 olie uitlichten dan van die 2 en de rest 1, maximaal 3 verschillende etherische oliën toevoegen). Dit geldt voor bovenstaande hoeveelheid van 30 gram zalf. 

Wil je meer zalf maken? Hou dan rekening mee dat je 10% bijenwas gebruikt van de hoeveelheid olie. Dus bij 100 gram zalf gebruik je 10 gram bijenwas. Verhouding van etherische olie is 2-5%, is de zalf ook voor kinderen? Let dan goed op, niet elke etherische olie is veilig om bij (jonge) kinderen te gebruiken. Hou hierbij ook de laagste percentage aan (maximaal 2%). Wil je de zalf ook bij dieren gebruiken? Dan het beste om geen etherische olie te gebruiken en te kiezen voor een gerichte zalf, gemaakt met een maceraat. 

Verschil met crème is dat een zalf op de huid blijft liggen en minder snel intrekt, dit kan je wel iets oplossen door een olie te gebruiken wat de eigenschap heeft dat deze goed in de huid trekt.

Doordat er geen water in een zalf zit is deze minstens 2 jaar houdbaar, hou in het algemeen de houdbaarheid aan van de olie die je gebruikt heb (de datum die op de fles staat)