Etherische olie

Etherische olie, hier kan veel over verteld worden. 

In dit blog zal ik meer vertellen over wat etherische olie is, is er verschil met essentiële olie en hoe herken je een goede etherische olie. Ook zal ik kort ingaan over parfum olie. 

Wat is etherische olie

Etherische olie is een product wat gehaald wordt uit plantdelen. Dit kan zijn van de bloesem, bloemen, maar ook uit bladeren of andere delen van een plant of boom. 

Een goede olie wordt gemaakt in het land waar een plant of boom van nature voorkomt. De kweker laat de planten/ bomen groeien en oogst deze op de juiste tijd. Het deel wat gebruikt wordt voor de olie wordt in een destilleer apparaat gedaan en door een proces in dit apparaat wordt olie en water van elkaar gescheiden. Het water wat eruit komt is hydrolaat (ook deze wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld het maken van crème) en de olie die overblijft is de etherische olie. Het is verschillend hoeveel plantmateriaal nodig is voor het maken van olie. Dit bepaald ook de prijs van een etherische olie. Je kan je voorstellen dat een olie waar weinig plant voor nodig is, goedkoper is dan een olie waar heel veel plantdelen voor nodig zijn. Bekend is dat rozen etherische olie erg duur is (één van de duurste die verkrijgbaar is). Dit komt doordat er 5000! kilo rozenblaadjes nodig zijn voor 1 liter etherische olie.

Er is geen verschil in een etherische olie of een essentiële olie, het is een andere naam voor hetzelfde product. Het woord essentieel komt van het Engelse woord essence wat in het Nederlands extract betekend. Beide thermen kunnen dus gebruikt worden voor deze olie. 

Een goede etherische olie herken je aan het label wat op een flesje zit. Hier staat de wetenschappelijke naam van de plant op en de herkomst. Is de olie biologisch? Dan staat dit ook op het label. 

Websites die etherische olie verkopen hebben vaak per olie een certificaat en een rapport. Hierop staat alle informatie van de olie, de naam (naast de Nederlandse naam, ook de wetenschappelijke naam), land van herkomst, etc. Hieraan kan je zien of het om een pure olie gaat en ook of deze biologisch is. Kan een bedrijf dit niet overleggen? Vertrouw het product dan niet.

Een etherische olie moet voor 100% bestaan uit het plantdeel, dus uit de destillatie van de betreffende plant of boom. Er zijn uitzonderingen hierop, dit betreft de duurdere of zeldzamere olies. Meest bekende hierin in de roos. Zo bestaat er een mengsel van Roos – Geranium, waarbij de Roos vermengt is met Geranium. Ook komt het voor dat er een x% van de plant in zit en vermengt is met een basisolie, ook dit zie je bij de Roos. Dan heb je 5% of 10%, dit houdt in dat het percentage de etherische olie van de roos is en de rest vermengt is met een andere (basis)olie, bij de informatie moet dit vermeld worden. Dit is omdat het wat betaalbaarder maakt, de werking blijft, al iets zwakker dan bij een 100% pure olie. 

De goedkope merken die je bijvoorbeeld bij een drogist kan kopen zijn voornamelijk synthetisch en niet geschikt voor de aromatherapie, kijk dus goed of je een pure olie hebt. Een paar merken van goede oliën zijn (er zijn er nog meer natuurlijk, maar om je een klein beeld te geven):

  • Farfella
  • Chi
  • Plant therapy
  • Physallis

Parfum olie

Parfum olie is een andere vorm van een geurige olie. In een parfum olie zitten geen werkzame bestandsdelen en wordt alleen voor de geur gebruikt.

Een parfumolie kan gemaakt worden van plantdelen, maar is vaak synthetisch. Het wordt gebruikt om je verzorgingsproduct een geurtje mee te geven. Je ziet dit in zepen, douchegel, shampoo, maar ook in crème. 

Wil je alleen een geurtje toevoegen, dan kan je goed gebruik maken van een parfum olie.