Maceraat

Een maceraat zijn kruiden in olie. Je kan hierbij een basisolie gebruiken zoals zonnebloem, olijf of kokos, maar je kan ook kijken naar een basisolie die de werking van je uiteindelijke doel versterkt, zoals amandelolie, avocado, etc. (Hierbij opletten dat het goede kwaliteit is en koud bereid). Het kan zeker een toevoeging zijn voor het eindproduct, zeker als je van het maceraat een zalf, crème of ander verzorgingsproduct wil maken. Ook bij een massageolie kan het helpen om een olie te gebruiken die goed in de huid opgenomen wordt. 

Er zijn 2 manieren om een maceraat te maken:


  • Koude manier
  • Warme manier

Koude manier


Kruiden in een schone pot doen, let bij verse kruiden erop dat het meeste vocht eraf is, anders even laten drogen. Olie erover tot kruiden net onder staan.

Bij verse kruiden de pot 3 dagen open laten staan met bijvoorbeeld een pantykousje erover heen zodat overgebleven vocht eruit kan. Droge kruiden kan de deksel er direct op. 

Pot voor week of 6 in vensterbank zetten, daarna zeven en in andere schone pot/fles doen en donker wegzetten.

Warme manier


Dit kan zowel met verse als gedroogde kruiden.

Kruiden samen met olie naar keuze au bain marie verwarmen en dit maximaal 4 uur op laten staan. Daarna zeven en in schone pot/fles doen en donker wegzetten nadat afgekoeld is.

Maceraat kan gebruikt worden als massageolie, in zalven, crèmes, lotions eventueel kan er bij de verwerking etherische oliën toegevoegd worden.